At kondolere

”At kondolere” er latin og betyder ”jeg føler smerte”. Man kondolerer til de efterladte, når nogen går bort, men udtrykket er en smule gammeldags, og det er ikke alle, der kender det i dag. Nogle kan også synes, det føles lidt stift at sige og vil derfor hellere sige noget andet – f.eks. ”det gør mig ondt” – eller give et kram. Man skal ikke sige, at man kondolerer – det er bare en god og kortfattet måde at udtrykke omsorg og medfølelse på, så hvordan du gør det, er helt op til dig. Det vigtigste for de efterladte er, at de ved, at du føler med dem.

Det lille kort, der typisk følger med en bårebuket til en bisættelse eller begravelse, hedder et kondolencekort. Der er primært beregnet til at skrive dit navn på, så det er nemt for de efterladte at vide, hvem der har betænkt dem med blomster og dermed, hvem de skal takke efter højtideligheden, men hvis du vil, kan du også skrive for eksempel ”I dybeste medfølelse”, ”Varme tanker” eller “Med venlig deltagelse”

På et kort vedlagt en kondolencebuket kan du til gengæld skrive lidt mere. En kondolencebuket er en buket, du sender hjem til de efterladte frem for til kirken. Husk dog, at det ikke er nødvendigt at skrive en masse – alene det, at du viser, du tænker på dem, er vigtigere end et langt brev.