Tradition og etikette

Selv om ingen begravelser eller bisættelser er ens, er der alligevel en række skikke og traditioner, der ligner hinanden. Og en etikette, det kan være svært at huske, da der oftest går lang tid imellem, at man er til begravelse.

Hos Bedemanden Tørring – Uldum og omegn kan vi stå for alt det praktisk arbejde, der typisk er forbundet med begravelse eller bisættelse. Sammen med personalet på det sted, hvor dødsfaldet fandt sted, og præsten i kirken kan vi arrangere en højtidelighed, der imødekommer alle de ønsker du og/eller afdøde måtte have. Vi drøfter også det personlige præg ved højtideligheden – hvilket tøj skal afdøde have på, skal der personlige effekter i kisten, hvilke blomster skal der være i kirken/kapellet, ønsker du et personligt salmeblad mv.

Når højtideligheden i kirken eller kapellet er slut, bliver der ofte holdt en mindesammenkomst. Enten er mindesammenkomsten et lille arrangement kun for de nærmeste, eller også kan du invitere alle fremmødte til højtideligheden – f.eks. ved at du selv annoncerer det på forlods på mindesiden, til højtideligheden eller lader præsten om det. Du kan også skrive det på et personligt trykt salmeblad, så folk bliver opmærksomme på det. Efterfølgende er det skik og brug at sende tak enten som annonce eller som en personlig hilsen til dem, der har deltaget og/eller udvist deltagelse ved begravelsen.

I Danmark er der flest, der bliver kremeret – altså bisat. Der er også overvejende tradition for en kristen højtidelighed, men der er flere og flere, der vælger en borgerlig begravelse eller bisættelse. Derudover er der højtideligheder for andre trosretninger end kristendommen. Her kan vi naturligvis også være behjælpelige.